İdeal sünnet yaşı kaçtır?
Tıbbi gereklilik varsa her yaşta, uygun ortam ve şekilde tedavi amaçlı sünnet uygulanır. Geleneksel veya dini amaçlı sünnet için ‘’En iyi veya en ideal sünnet yaşı’’ diye bir yaş söylenemez. Söylenmesi doğru, bilimsel ve ahlaki değildir. Her yaşın anatomisi, fizyolojisi, psikolojisi, bilinç düzeyi, sünnete uyumu, yara iyileştirme hızı farklıdır. Bu açılardan her yaşın üstünlük ve zayıflığı vardır.
Geleneksel ve dini sünnetin yapılmasının önerilmediği yaşlar vardır. Tıbbi bir gereklilik yok ise, yani tedavi amaçlı değil ise, kötü psikolojik etki yaratabilme olasılığı fazla olduğundan 2-7 yaş arası sünnet yaptırılması önerilmez.
İdeal sünnet yöntemi hangisidir?
"En iyi veya en ideal sünnet yöntemi" diye bir şek yoktur. Bir sünnet yöntemi için "En iyi veya en ideal sünnet yöntemi" demek doğru, bilimsel ve ahlaki değildir. Her yöntemin uygulama süresi, iyileşme süresi, günlük normal hayata geçiş süresi, kolaylığı, kanama ve ağrı gibi özellikler yönünden üstünlüğü ve zayıflığı vardır. Sünnet doktoru kendisinin en iyi uyguladığı, çocuğunuza ve size en uygun yöntemi önerecek ve uygulayacaktır. Tercih ettiğimiz sünnet yöntemi için tıklayın.
Genel anestezi mi, lokal anestezi mi daha iyidir?
Sünnetin acısız bir şekilde uygulanabilmesi için sünnet öncesi lokal veya genel anestezi uygulanır. ‘’En iyi veya en ideal sünnet anestezisi’’ diye bir yöntem söylenemez. Söylenmesi doğru, bilimsel ve ahlaki değildir. Her iki anestezi şeklinin üstünlükleri ve zayıflıkları vardır. Sünnet doktorunuz tecrübesine, çocuğunuzun yaşına ve durumuna göre anestezi önerisinde bulunacak ve uygulayacaktır.
Lokal anestezi:
Enjektör ile penis köküne uyuşturucu ilaç verilerek uygulanır. Sünnet yapılırken çocuğun canının acıdığı tek yer burasıdır ve yaklaşık 30 saniye sürer. 15 -20 dakika içinde tam uyuşma sağlanır ve sünnete başlanır. Çocuk bilinçli veya doğal uykusundadır. Ailesi yanında olduğu için çoğunlukla rahattır ve güven hissi içindedir. 7 yaştan büyükse sünnetini hatırlar. Sünnet doktorunun ve ailesinin oluşturduğu ortam ve ilişki ile hayatı boyunca unutamayacağı güzel anılar yaşar. Sünnet bitiminde gözlem ünitesine alınmadan ve bekletilmeden evine gider.
Genel anestezi:
Ameliyathanede uygulanır. Tıbbi zorunluluk nedeni ile aile ameliyathaneye alınmaz. Öncesinde kan tahlilleri yapılır. Damar içinden veya maske ile uyutucu ilaçlar verilir. Çocuk uyutulduktan sonra yine lokal anestezi uygulanır. Sünnet sırasında çocuğun bilinci kapalı olduğundan sünnetini hatırlamaz. Sünnet bitiminde gözlem yatağına yatırılır ve uyanması beklenir.
Sünneti nerede yaptırmak daha doğrudur?
Sünnet evde veya tören yerinde bile yapılabilecek ‘’Küçük cerrahi işlem’’ sınıfında bir ameliyattır. Ancak ev veya tören yerinde gerekli sterilizasyon ve mahremiyeti sağlamak, çok çok nadir de olsa, oluşabilecek acil durumlara müdahale edebilmek çok zordur. Gerekli sterilizasyon ve mahremiyetin sağlandığı, acil müdahale donanımlarının bulunduğu ortamlarda yapılması, çocuğun sağlığı ve psikolojisi için daha uygundur. Bu nedenle hastane veya muayenehanelerde, sünnet için özel olarak hazırlanmış ortamlarda yapılmalıdır. Şu nokta akıldan çıkartılmamalıdır: Sünnet çocuğu hasta değil, sağlıklıdır. Diğer hastaların varlığı çocuğu psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir, kaygı ve korkusunu arttırabilir. Diğer hastaların muayene ve tedavi edildiği ortamlar mikrobik hastalık bulaşma riskini arttırabilir. Bu nedenlerle gelişmiş ülkelerde sadece sünnet yapılan klinikler oluşturulmuştur. Sünnet çocuğu bu kliniklerde sadece kendisi gibi sünnet için gelmiş sağlıklı çocuklarla karşılaşır. Bu onu psikolojik olarak rahatlatır, korkusunu ve kaygısını azaltır. Mikrobik hastalık kapma riskini de en az seviyeye indirir.
Sünneti kime yaptırmalı?
Sünnet, tıbbi olarak ‘’Küçük cerrahi işlem’’ sınıfında bir ameliyattır. Her hekim sünnet yetkisine sahiptir. Ancak basit ve kolay bir işlem değildir. İyi sünnet yapmak için sünnet doktorunun eğitim, bilgi, beceri ve tecrübeye sahip olması gerekir.
Ülkemizde sünneti yasal olarak sadece T.C. vatandaşı tıp doktorları yapabilir. Tıp doktoru olmayanların sünnet yapması ve bu kişilere sünnet yaptırılması suçtur. Yasa ile yasaklanmıştır. İlgili yasanın ihlali ağır para ve hapis cezası ile cezalandırılır.
Sünnet ücretiniz ne kadar?
Kliniğimizde sadece sünnet hizmeti verilmektedir. Çocuğun bedensel ve psikolojik sağlığını önde tutacak şekilde düzenlenmiştir. Gelecekte sizin ve çocuğunuzun mutlu bir şekilde hatırlayacağınız anılar yaratabilmek için, elimizdeki değişik yaş gruplarına ait sünnet kıyafetlerini oğlunuza giydirerek fotoğraf ve video çekebileceğiniz sünnet tahtı ve arka fonlar gibi anı köşelerimiz bulunmaktadır. Yine oğlunuzu mutlu edecek Üstün Cesaret Belgesi ve madalyası gibi küçük hediyelerimiz vardır. Kliniğimizin fotoğrafları için Tıklayın. (Kliniğimiz sayfasına köprü verilecek) Sünnet sonrası, her türlü sorunda doktorunuza ulaşabileceksiniz. Pandemi nedeni ile saat başı bir aileye ücretsiz muayene veya sünnet veya sünnet sonrası kontrol randevusu verilmekte, her aileden sonra Ultraviyole-C lambası ve sıvı dezenfektanlar ortam sterilizasyonu yapılmaktadır.
Tüm bu hizmetlerimizi sürdürebilmemiz için standart sünnet ücretimiz 750 liradır. Ancak açılışa özel bir süreliğine 500 liradır.
Sünnet öncesi muayene ve görüşme için lütfen 0 533 596 13 66 numaralı Whatsapp danışma hattımıza yazarak randevu alın. Bu muayene ve görüşme ücretsizdir. Bize sünnet yaptırmak zorunda değilsiniz. Siz çocuğunuzu muayene ettirmiş, sünnet hakkında bilgilenmiş, biz ise kendimizi ve kliniğimizi size tanıtmış oluruz.
Sünneti nasıl yapıyorsunuz?
(cevap için ‘’ sünnetimiz hakkında bilgi almak için Tıklayın yazılıp, Sünnet Uygulamamız sayfasına köprü verilebilir. Veya o sayfadaki yazı buraya kopyalanıp yapıştırılabilir.
Sünnet süresi ne kadardır?
Sünnet uygulanan yönteme, çocuğun yapısına ve uyumuna, sünnet doktorunun özelliklerine bağlı olarak 5-30 dakika sürer. Sünnet süremiz için Tıklayın.
Sünnet kaç günde iyileşir?
Sünnet iyileşme süresi uygulanan tekniğe, bakıma, çocuğun yaşına ve yara iyileştirme özelliğine bağlı olarak değişir ve 15-30 gündür.
Sünnetten sonra banyosunu ne zaman yaptırabiliriz? Denize ve havuza ne zaman girebilir?
Ailelerin en çok sordukları sorulardan biri de sünnetten sonra çocuklarının ilk banyoyu ne zaman yapabileceği ve denize ne zaman girebileceği.
Sünnet yöntemine ve sünnet hekiminin kişisel tecrübe ve tercihine göre banyo zamanı ve denize girme zamanı değişebilir. Havuza girme ise önerilmez.
Tercih ettiğimiz sünnet yöntemi olan plastik klemp sünneti çocuğun sünnetten hemen sonra banyo yapmasına ve denize girmesine izin verebilmektedir. Bu nedenle "Sünnet bugün, banyo ve deniz hemen" diyebiliyoruz.
Yeriniz nerede?
Konumumuza ve adresimize ulaşmak için Tıklayın
Evde veya tören yerinde sünnet yapıyor musunuz?
Bütün sağlık tedbirlerini yanımızda taşıyarak eve veya tören yerine gelerek, uygun ortam sağlandığında sünnet yapabilmekteyiz.
Sünnet Komplikasyonları nelerdir?
Sünnet işleminin başarısı, sünnet derisinin yeterli miktarda alınması olarak tarif edilir ve başarı oranı %95-100 arasındadır.
Sünnet hekiminin deneyimine ve uygulanan sünnet yöntemine bağlı olarak komplikasyon oranı %0,2-1,7 arasındadır. Sünnet sonrası ciddi komplikasyon oranı oldukça düşüktür. Komplikasyonlar daha çok deneyimsiz hekimler ve halk arasında “Sünnetçi” olarak bilinenler tarafından yapılan sünnetlerde ortaya çıkar.
Kanama: En sık görülen komplikasyonlardan biridir. Genellikle sızıntı ve hafif kanama şeklindedir. Baskı uygulama veya topikal tedavilerle kontrol edilebilir. Aşırı kanamalar %0,6 oranında görülür ve “Çuval ağzı dikiş” ile tedavi edilebilir. Aspirin almış veya kanama-pıhtılaşma bozukluğu olanların sünnetlerinde kanamaya bağlı kan nakli gerekebilir.
Enfeksiyon: Sıklığı %0,2-0,4 arasında değişmektedir. Antibiyotik tedavisine iyi yanıt verir. Bazı ciddi olgularda nekrotizan fasitis, menenjit ve sepsis gibi yaşamı tehdit eden bakteriyel enfeksiyonlara rastlanabilir.
Kötü kozmetik görünüm: Sünnet derisinin yetersiz alınması sonucu ortaya çıkabildiği gibi, penis derisinin fazla alınması da penisin çıplak kalmasına (penile denudation) yol açar. Bazen kesi hattında açılma olur ve ereksiyonlar bu durumu kolaylaştırır. Bu durumda yara, derinin yürümesi ile iyileşir. Nadiren cerrahi onarım gerekebilir. Penis gövdesinden aşırı deri alınmasına sonucu gömük ya da çadır penis ortaya çıkabilir. Penis gövdesinin derisi normalde tüysüzdür. Aşırı penis derisi alınması tüylü olan radiks penis ve skrotal derinin penis gövdesine doğru çekilmesini sağlayarak kıllı penise yol açabilir. Penis gövde derisinin aşırı alınması ile birlikte sünnet iç derisinin yetersiz alınması ile sekonder fimozis gelişebilir.
Penis kopması: Sünnete bağlı olarak nadiren görülür. Ancak penis başı ucunun kesilmesi nadir değildir. Özellikle yapılan geleneksel sünnetlerde sık görülür. Penis başı ucunun kesilmesi konservatif tedavi edilirken, amputasyon için doku nakli gerekir.
Uretrokutanöz fistül: Nadiren görülür. Fistül oluşmasından dış idrar kanalının klemp içinde kalması veya kanamayı kontrol için freniluma atılan sütürler sorumlu tutulmaktadır. Tedavisi cerrahidir.
Deri köprüleri: Sünnet sonucu penis gövdesi derisi ile penis başı arasında cilt köprüleri gelişebilir. Sünnet iç derisinin penis başından yeterli şekilde ayrılmaması, cilt köprüsü gelişimine yol açabilir. Cilt köprüleri penis eğriliğine de neden olabilir. Cerrahi olarak düzeltilir.
İdrar yapamama: Sünnet sonrası sıkı bandaja bağlı gelişebilir. Kanda üre artmasına neden olabilir Büyük çocuklarda ağrı ve korku idrar tutmaya yol açabilir.
İdrar deliği daralması: Frenular atar damarın bağlanmasına sonucu kanlanma bozulabilir ve doku harabiyeti gelişebilir. Ayrıca sünnet sonrası gelişen idrar deliği iltihapları da neden olabilir. Cerrahi olarak tedavi edilir.
İnklüzyon kistleri: Sünnet hattında epidermisin cilt altında kalması ve sünnet derisi salgıları ile dökülen deri hücrelerinin birikmesi ile oluşur.Tedavisi cerrahidir.
Cinsel işlevler: Geleneksel sünnetin erkek cinsel işlevlerini değiştirmediği kabul edilir.
Penis duyu kaybı: Penis gövdesi, penis başı, frenilum ve kötü iyileşen sünnet yarası gibi bölgelerde, objektif yöntemlerle yapılan duyu testlerinde farklı sonuçlar elde edilmiştir. Genelde optimal şartlarda yapılan sünnetin penis duyusunda değişiklik oluşturmadığı kabul edilir.