0533 596 13 66 - info@doktorsunnet.com

İdeal Sünnet Yaşı

Tıbbi gereklilik varsa her yaşta, uygun ortam ve şekilde tedavi amaçlı sünnet uygulanır. Geleneksel veya dini amaçlı sünnet için ‘’En iyi veya en ideal sünnet yaşı’’ diye bir yaş söylenemez. Söylenmesi doğru, bilimsel ve ahlaki değildir. Her yaşın anatomisi, fizyolojisi, psikolojisi, bilinç düzeyi, sünnete uyumu, yara iyileştirme hızı farklıdır. Bu açılardan her yaşın üstünlük ve zayıflığı vardır. 

Geleneksel ve dini sünnetin yapılmasının önerilmediği yaşlar vardır. Tıbbi bir gereklilik yok ise, yani tedavi amaçlı değil ise, kötü psikolojik etki yaratabilme olasılığı fazla olduğundan 2-6 yaş arası sünnet yaptırılması önerilmez.

 

İLK 10 GÜN SÜNNETİ

Bazı Hekimler, bebeğin acı hissi gelişmediği için bu dönem sünnetinin en iyi dönem olduğunu ve uyuşturmasız sünnet yapılabileceğini söylemektedir. Oysa topuk kanı alınırken bile bebeğin acı hissettiğini biliyoruz.  Bu dönem bebeğin dış ortama alışma, kanının yenilenmesi, henüz tam gelişmemiş olan organlarının gelişmesi dönemidir. Diğer yandan doğumsal hastalıklardan bazılarının maskelendiği dönemdir. Bu hastalıklar zaman geçtikçe anlaşılabilir. Henüz tespit edilememiş hastalıklar varsa, sünnet bebeğin vücuduna fazladan bir yük oluşturabilir. Önermemekle birlikte, aile isterse ve ücretsiz muayenemiz sonucunda bebeğin durumu uygun bulunursa sünnet yapıyoruz.

 

10 GÜN-30 GÜN SÜNNETi

1. Ayın sonuna doğru bu gelişme tamamlanır, göbek düşer, sarılıkla ilgili sorunlar çözülür, gaz sorunları geçer, beslenmesi ve anneyle ilişkisi bir düzene oturur. Bebeğin büyüme verileri, dış dünyaya uyum düzeyi, doğumsal hastalıklar aşağı yukarı ortaya çıkar. Bu dönem sünnet için uygun olmakla birlikte gaz sorunları ve çevreye uyumu yeni yeni düzelmeye başladığından tıbbi gereklilik yoksa sünneti ertelemek daha iyi olabilir. Önermemekle birlikte, aile isterse ve ücretsiz muayenemiz sonucunda bebeğin durumu uygun bulunursa sünnet yapıyoruz.

Not: Her yaş sünnetinin üstünlükleri ve zayıflıkları olduğu unutulmamalıdır. 

 

40-60 GÜN SÜNNETi

Anadolu geleneğinde “Kırkı çıkmak” deyimi vardır. Bebeğin, kırk günü dolduktan sonra artık sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebileceğine inanılır.  “Kırk Yıkaması”, “Kırk Uçurma” gibi törenlerle kutlanır. Bu dönemde bebeğin organ gelişimi yeterli düzeye ulaşmış, doğumsal hastalıkların olmadığı anlaşılmış, beslenme düzeni ortaya çıkmış, enfeksiyona koruyucu vücut florası gelişmiştir. Sünnet yarası iyileşmesi hızlıdır. Artık sünneti en az sorunla atlatabilir. Bu dönemde yapılan sünnetlere KIRK UÇURMA SÜNNETİ diyoruz ve avantajlarının fazla olması nedeni ile bu dönem sünnetleri de öneriyoruz.

Not: Her yaş sünnetinin üstünlükleri ve zayıflıkları olduğu unutulmamalıdır. 

 

2 AY-6 AY SÜNNETi

Bebek henüz hareketlenmemiştir. Uykusu düzene girmeye başlamıştır. Sünnet uyku saatine denk getirilirse, DOĞAL UYKUSUNDA sünneti yapılabilir. Çevre korkusu yoktur ve sünnet sırasında dikkati kolayca başka bir şeye çekilebilir. Renkli oyuncaklarla oynarken, mama yerken veya annesini emerken çok rahat sünnet yapılabilir. Sünnet yarası bakımı kolaydır ve iyileşmesi hızlıdır.

Not: Her yaş sünnetinin üstünlükleri ve zayıflıkları olduğu unutulmamalıdır. 

 

6-12 AY SÜNNETi

Bu dönemde bebek hareketlenir, dönmeye, emeklemeye başlar, yürüteç kullanır. Artık çevreyi tanımaya başlamıştır. Yine de anne ve babasını güvenli ortamında oyun oynayarak mama yiyerek, uykusunda veya annesi ayağında sallarken sünnet yapılabilir. Sünnet yarası bakımı kolaydır ve iyileşmesi hızlıdır.

Not: Her yaş sünnetinin üstünlükleri ve zayıflıkları olduğu unutulmamalıdır. 

 

12-24 AY SÜNNETi

Bebek artık yürümeye başlar ve pipisine farkındalık gelişir. Bu dönemde oyuna, oyuncağa, çeşitli objelere merakı yüksektir. İlgi çekici bir oyun odasında ailesiyle hoşça vakit geçirerek sünnetini olur ve bunu kolayca kabul eder. Dikkatlerin üzerinde toplanması ve hediyeler onu mutlu eder.

Not: Her yaş sünnetinin üstünlükleri ve zayıflıkları olduğu unutulmamalıdır. 

 

2-6 YAŞ SÜNNETİ

Korkuların başladığı dönemdir. Çok nadir de olsa pipisinin alınacağından korkabilir. Bu dönemde geleneksel ve dini sünnet önerilmez. Bir hastalığa bağlı tıbbi gereklilik varsa sünnet yapılır. Yine de muayeneden sonra sünnet hekimi sünnetin yapılıp yapılmayacağına, yapılacaksa hangi şekilde yapılacağına karar verecektir.

 

6 YAŞ ÜSTÜ SÜNNETİ

Bilinci gelişmiştir. Telkinlerle kolayca yönlendirilir ve ikna edilebilir. Gelecekte güzel anılarla hatırlayacağı anlar oluşturarak sünneti yapılabilir. Yapılan iltifatlar ile manevi olarak büyük tatmin yaşar.

Not: Her yaş sünnetinin üstünlükleri ve zayıflıkları olduğu unutulmamalıdır.